Nişan duası nedir? Nişanda hangi dualar okunur? 2024 yılında oldukça merak edilen, nişanda okunan tüm duaları sizler için hazırladık!
Çiftlerin hayatlarını birleştirme yolunda attıkları ciddi adımlardan biri de isteme, sözlenme veya nişan törenleridir. Bu önemli dönüm noktalarında yapılan dualar, nişan merasimlerinin anlamını ve önemini daha da artırır. Nişan ve söz merasimlerinde okunan dualar, çiftlerin mutluluğunu ve birlikteliğini Allah’ın (c.c.) rızasına uygun şekilde sürdürme dileklerini içerir.
Evlilik yolunda atılan bu adımlar, sadece çiftler için değil, her iki ailenin de en özel anlarından biridir. Bu yüzden nişan merasimleri sırasında yapılan dualar, hem manevi bir bağ kurar hem de gelecekteki evlilik yaşamının hayırlı olması için niyazda bulunur. Hazırsanız dualarla hemen başlayalım!
Nişan Duası Nedir ve Neden Okunur?
Nişan duası, nişan töreni sırasında okunan manevi bir duadır. Bu dua, çiftin birlikteliğine Allah’ın (c.c.) rızasını ve bereketini dilemek amacıyla yapılır. Nişan duası, çiftin evlilik yolunda attıkları bu önemli adımda, hem ailelerin hem de çiftin manevi destek almasını sağlar.
Nişan Yüzükleri Takıldıktan Sonra Okunabilecek Dua (Türkçe)
Ya Rabbi!
Nişan yüzükleri takılan ve evliliğe ilk adımı atan bu iki genci her zaman mutlu eyle. Akıllarından saygıyı, kalplerinden sevgiyi eksik etme; Ya Rabbi. Evlilik yolunda karşılaşacakları her türlü sıkıntıyı kolaylıkla aşmalarını nasip eyle. Yuvalarına bolluk ve bereket ihsan eyle. Aileleri arasındaki birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostluğu, saygı ve sevgiyi kat kat arttır Allah’ım. Bu gençlerimizi ve cümlemizi iki cihanda aziz eyle. (El-Fatiha)
Nişan Duası (Arapça)
- Elhamdü lillahillezi zevvecel ervaha bil eşbah ve ehallennikaha ve harremessifah.
- Vessalatü vesselamü ala resulina Muhammedinillezi beyyene-l-harame ve-l-mubah ve ala Alihi ve Eshabi-hillezine hüm ehlüssalahi velfelah.
- Kale Resulullah, “En-nikahü sünneti femen ragibe an sünneti feleyse minni” sadaka Resulullah.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah. - Allahümmecal hazel akte meymunen mubareken vecal beyne-hüma ülfeten ve mehabbeten ve karara ve la tecal beyne-hüma nefreten ve fitneten ve firara.
- Allahümme ellif beynehüma kema ellefte beyne Ademe ve Havva. Ve kema ellefte beyne Muhammedin ve Hadice-tel-kübra ve Aişe-te ümm-il müminine. Ve beyne Aliyyin ve Fatıma-tez-zehra. Allahümme ati le-hüma evladen salihan ve ömren tavilen ve rızkan vasian.
- Rabbena heb lena min ezvacina ve zürriyatina kurrete ayünin vecalna lil müttekine imama.
Rabbena atina fiddünya haseneten ve fil ahireti haseneten ve kına azabennar. - Sübhane rabbike rabbilızzeti amma yesıfun ve selamün alel mürselin velhamdülillahi rabbilalemin.
Nişan Duasının Anlamı
- Ruhları birbirine uyumlu yaratan, nikahı helal kılıp nikahsız ilişkileri haram kılan Allah’a hamdolsun.
- Haram ve helali açıklayan Hz. Muhammed’e, salih kullardan olup kurtuluşa eren ailesine ve ashabına da salat ve selam olsun.
- Allah’ın Elçisi şöyle buyurmuştur: “Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, benden değildir.” (İbn Mâce, H. No: 1846)
- Allah’ın adıyla ve Elçisinin sünnetine uygun olarak bu hayırlı işe başlarız.
- Allah’ım! Bu evlilik akdini mübarek eyle. Bu çiftler arasında ülfet/geçim, sevgi ve evliliklerinde sebat nasip eyle, aralarında nefret, geçimsizlik ve ayrılık var eyleme.
- Allah’ım! Bu çiftlerin arasında Hz. Adem (a.s.) ile Hz. Havva; Hz. Muhammed (a.s.) ile Hz. Hatice ve Hz. Ali (r.a.) ile Hz. Fatıma (r.a.) arasındaki var olan ülfet, geçim ve kaynaşma var eyle. Allah’ım! Bu çifte salih çocuklar, uzun ömürler ve bol rızık ihsan eyle.
- Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle. (Furkan, 25/74)
- Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi cehennem azabından koru. (Bakara, 2/201)
- Senin Rabbin; kudret ve şeref sahibi olan Rab, onların nitelendirdiği şeylerden uzaktır, yücedir. Peygamberlere selam olsun. Hamd, alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. (Sâffât, 37/180-182)
Söz Kesme, Nişan ve Nikah Duası (Arapça)
Söz kesme, nişan ve nikahlarda kullanılan duanın Arapça halini sizler için aşağıya bırakıyoruz.
Elhamdü lillâhillezî kâle fî kitâbih:
“Ve enkihul eyâmâ minküm ves sâlihıyne min ıbâdiküm ve imâiküm. İy yekûnû fükarâe yügnihimüllâhü min fadlih. Vallâhü vâsi’un alîm”
Ves salâtü ves selâmü alâ seyyidinâ Muhammediv ve alâ âlihî ve sahbihî ecmeıyn.
Allâhümmec’al hâzel akde meymûnev ve mübârakev ve mühtârâ. Vec’al beynehümâ ülfetev ve muhabbetev ve karârâ. Ve lâ tec’al beynehümâ nefratev ve fitnetev ve firârâ.
Allâhümme ellif beynehümâ kemâ ellefte beyne Âdeme ve Havvâ.
Ve kemâ ellefte beyne Muhammedin (SAV) ve Hatîcetil Kübrâ.
Ve kemâ ellefte beyne Aliyyin (RA) ve beyne Fâtımetüz Zehrâ.
Allâhümme eğtı lehümâ veleden sâlihâ, ve rizkan vâsiâ, ve umran tavîlâ.
Allâhümme rabbenâ heblenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ, kurrate eğnüniv vec’alnâ lil müttekıyne imâmâ.
Söz Kesme, Nişan ve Nikah Duası (Türkçe)
Söz kesme, nişan ve nikahlarda kullanılan duanın Türkçe halini sizler için aşağıya bırakıyoruz.
Yâ rabbel âlemîn!
Senin emrine, Rasülü’nün sünnetine uymak amacıyla; hayatlarını birleştirme yolunda ilk adımlarını atmış bulunan bu kardeşlerimizin dünya ve ahiretlerini ma’mur eyle ya rabbi.
Kendilerine bol rızıklar, hayırlı ömürler ve huzur dolu bir hayat nasip eyle ya rabbi.
Ve en önemlisi de bundan sonraki hayatlarında senin sevdiğin ve razı olduğun aileler zümresine dahil eyle ya rabbi.
Hz. Adem (as) ve Havva arasında, Hz. Muhammed (sav) ve Hz. Hatice, Hz. Ali (ra) ve Hz. Fatıma arasında nasıl bir huzur ve muhabbet ihsan eylediysen, aynı huzur ve muhabbeti bu genç kardeşlerimize de nasip eyle ya rabbi.
Evlatlarını gelin ve damat görme şerefine erecek olan her iki aileyi de iki cihanda aziz eyle ya rabbi.
El açıp amin diyen kardeşlerimizi de aynı duygulara erişmeyi nasip eyle ya rabbi.
Hayırların fethi, şerlerin def’i, ümmet-i Muhammed’in sıhhat ve selameti için Allah rızası için El-Fatiha.
Nişan Duaları Hakkında Sıkça Merak Edilenler
Nişan duasını kim okur?
Nişan duası, genellikle aile büyüklerinden biri veya bir din adamı tarafından okunur. Bu anlamlı dua, törenin başlangıcında ya da sonunda okunabileceği gibi, nişan yüzükleri takılırken veya imza töreni sırasında da gerçekleştirilebilir. Duaların, törene manevi bir değer kattığı ve çiftin birlikteliğine dair hayırlı dileklerin iletildiği bu an, nişan merasiminin en özel bölümlerinden biridir.
Nişan duası ne zaman okunur?
Nişan duası, törenin farklı aşamalarında okunabilir. Genellikle törenin başlangıcında veya sonunda okunur. Ayrıca, nişan yüzükleri takılırken veya imza töreni sırasında da dua edilebilir. Bu, ailenin ve çiftin tercihine bağlıdır.
Nişan duası nasıl yapılır?
Nişan duası, nişan töreni sırasında yüksek sesle okunur ve dua eden kişi, Allah’tan (c.c.) çiftin birlikteliğine dair hayırlı dileklerde bulunur. Duaların içeriği genellikle, çiftin mutluluğu, huzuru, sağlığı ve bereketi üzerine olur. Duanın ardından genellikle El-Fatiha okunur.
Nişan duası Arapça mı okunmalı, Türkçe de okunabilir mi?
Nişan duası, hem Arapça hem de Türkçe olarak okunabilir. Arapça okunması, dini metinlerin orijinal dilinde olmasından dolayı tercih edilebilir. Ancak, Türkçe okunması da gayet uygun ve anlamlıdır, özellikle herkesin anlaması ve kalpten iştirak etmesi açısından. Önemli olan, duanın samimiyetle yapılması ve niyetin hayırlı olmasıdır.
Bugün sizlere “nişan duası nedir, nişan duası nasıl okunur, nişanda okunması gereken dualar neler” gibi önemli soruların cevaplarını detaylıca anlattık.
Çeyizify olarak, yeni evlenecek & evlilik hazırlığı yapan tüm herkesin rahatlıkla çeyizini hazırlaması için bir sistem geliştirdik. Hemen buraya tıklayarak sıfırdan çeyiz listesi oluşturabilirsiniz!
GIPHY App Key not set. Please check settings