Çeyiz sandığı evlilik sürecindeki hem en geleneksel hem de en özel unsurlardan biridir. Kültürden kültüre değişmekle birlikte, ülkemizde birçok yörede kız çocukları dünyaya geldikten sonra çeyiz sandıkları hazırlanmaya başlar. Emek emek doldurulan bu sandıklar evlilik gününe az bir zaman kala, kız evinden yeni yuvaya doğru taşınır.
Kızların yaşamları boyunca gerek aileleri gerekse kendileri tarafından doldurulan çeyiz sandıkları, damat tarafının tuttuğu bir araçla kız evinden alınır ve çiftlerin oturacakları eve taşınır. Sonrası ise çeyiz serme ile sonuçlanır.
Çeyiz sandığını kim alır? sorusuna verilecek ilk yanıt kız evinden damat tarafından alındığıdır. Ancak günümüzde çeyiz sandıkları evde çeyizlerin biriktirildiği depolama alanından daha fazlasını ifade etmektedir. Evde biriken çeyizlerin şık çeyiz sandıklarına koyulması ve yeni eve bu yeni sandıklarla taşınması yaygın bir tercihtir. Bu yaygın tercih yeni bir soruyu daha gündeme taşır: Yeni çeyiz sandığını kim alır?
Çeyizin yeni eve taşınırken kullanılacak sandık ve/veya sandıkların alınması genel olarak kız tarafının sorumluluğunda olsa da aileler arası ilişki, çiftlerin uygun gördüğü yöntem gibi değişkenler çeyiz sandığının hangi tarafça alınacağını değiştirebilir. Gelin evine çeyiz taşımak için tasarlanan bu ürünler gelinin ailesi tarafından alınabileceği gibi damadın ailesi tarafından da satın alınabilir.
Çeyiz Sandığı Nasıl Olur?
Gelin çeyizinin düzenli şekilde taşınması için depolanacağı sandıklar farklı tasarımlarda karşımıza çıkar. Genellikle üç parçalı set olarak sunulan çeyiz sandığı modelleri ahşap ve metal gibi materyallerden üretilmiş olabilir.
Çeyiz eksiklerini takip etmen sana çok güzel bir araç önereceğim, https://www.ceyizify.com/ceyiz-listesi
Renk, ebat ve tasarım olarak da çeşitli ürünlere rastlamak mümkündür. Sandık modelleri arasından seçim yaparken beğeniler kadar ev dekorasyonun da değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Böylece evlilik sonrası şık bir depolama alanına sahip olunabilir.
Çeyiz Sandığı Hazırlamanın Önemi
Birçok kültürde çeyiz sandıkları kızın ailesi tarafından erken dönemde satın alınır. Çeyiz sandıklarının içerisindeki eşyaların birçoğu, uzun yıllar boyunca emek emek biriktirilir. Bu noktada çeyiz sandığının nasıl doldurulacağına dair de çeşitli gelenekler olduğu bilinmektedir.
Bazı bölgelerde çeyiz sandığı gelin adayı, çekirdek ailesi ve akrabaları tarafından ortak olarak doldurulabilirken bazı yörelerde çeyiz sandığı içerisindeki eşyaların, özellikle de el işlerinin, yalnızca gelin tarafından hazırlanması beklenir.
Çeyiz sandıklarına yüzyıllar boyunca önem verilmiş ve mutlu bir hayatın hayali, bu sandıklarla özdeşleştirilmiştir. Gelin adaylarının umutla ve hayal kurarak doldurduğu sandıklar çiftlerin evine hem hüzünlü hem de mutlu bir merasimle götürülür.
Genel olarak sandık, düğünden yaklaşık 5- 15 gün önce damat tarafından tutulan bir araçla kız evinden alınır ve yeni eve götürülür. Bu süreç çeyiz alma olarak da adlandırılır. Çeyiz alındıktan sonra sıra diğer bir geleneğe gelir: çeyiz serme.
Çeyiz Serme Nedir, Nasıl Yapılır?
Çeyiz serme, gelinin çeyizinin evlenince oturacağı eve götürülen çeyizlerin sergilenmesidir. Çeyiz serme geçmişten günümüze gelen bir âdettir. Geçmişe kıyasla uygulanma sıklığı ve bu âdete yüklenen anlam azalsa da çeyiz sermenin çok önemli olduğunu düşünenlerin sayısı da azımsanamayacak denli fazladır.
Gelinin yeni hayatına yaptığı hazırlıkların kız ve erkek taraflarınca gözlemlenmesini sağlayan çeyiz serme, çiftlerin eksiklerinin de fark edilmesini mümkün kılar. Böylece yakın çevre yeni evlenecek çiftin ihtiyaçlarını belirler ve evlilik hediyelerini bu eksiklikler doğrultusunda seçebilir.
Çeyiz farklı şekillerde serilebilir: Tercih hem gelinin isteğine hem evdeki hazır eşyalara hem de ailelerin taleplerine göre yapılabilir. Klasik olarak uygulanan yöntem çeyiz sandığı içerisindekilerin gruplandırılması ve her gruptaki ürünlerin birlikte sergilenmesidir. Böylece tüm çeyiz hazırlıkları misafirler tarafından rahat rahat incelenebilir.
Gruplandırmanın farklı şekillerde yapılması da mümkündür. Eşyaların kullanım amacı, rengi ve hatta konsepti bu noktada önceliklendirilebilir. Çeyiz serme sırasında tüm eşyaların detaylı olarak sergilenmesine de gerek yoktur. Çeyiz eşyalarının dolapların içerisine yerleştirilmesinin ardından misafirler dolaplardaki eşyaları da görebilirler. Az önce de belirtildiği gibi çeyizin nasıl serileceği ailelerin beklentileri, gelinin ve damadın isteği doğrultusunda değişebilir.
Çeyiz Sermede Misafirlere İkram Yapılır mı?
Çeyiz görmeye gelen ve hatta çeyizin serilmesine yardımcı olan misafirlere ikramda bulunmak yaygındır. İkram olarak farklı alternatifler değerlendirilebilir. Çay yanında tüketilebilecek börek, kurabiye, kek gibi geleneksel hazırlıkların yapılması mümkündür. Bazı yörelerde pilav, et yemeği, salata ve son olarak da tatlı ikramı yapılabilir.
Çeyiz görmeye gelen misafirler, evlenecek çift ve aileleri ile olan yakınlıklarına göre kendileri de çeyiz serme sürecinde ikramlık hazırlayabilirler. Çeyiz serme sırasında sunulacak ikramlıklar yalnızca damat tarafının sorumluluğunda olabildiği gibi kız tarafınca da üstlenilebilir. Yörelerin gelenekleri ikramlardan hangi ailenin sorumlu olacağını değiştirebilmektedir.
Şimdi sıra en çok merak edilen sorulardan birinde: Çeyiz sandığında ne olur? Çeyiz serme de neler sergilenir?
Çeyiz Sandığında Neler Olur?
“Kızın çeyiz sandığında neler olur?” sorusunun yanıtları sıklıkla merak edilmektedir. Kızın çeyiz sandığı yıllar boyunca yavaş yavaş hazırlanabileceği gibi evlilik tarihi belli olduktan sonra da doldurulabilir. Bu farklılık, son yıllarda çiftlerin tercihlerinin değişmesi ile gündeme gelmiştir.
Çeyiz sandığında geleneksel olarak bulunanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ev ve yatak odası tekstil ürünleri: Çarşaflar, nevresim takımları, perdeler, masa örtüleri, pike takımı, yatak örtüsü, battaniyeler, çift kişilik yorgan ve yastıklar çeyiz sandığında bulunması beklenen ev ve yatak odası tekstil ürünlerine örnek gösterilebilir.
- Mutfak eşyaları: Çeyiz sandığında gelinin temel mutfak gereçlerinin bulunması önemlidir. Tencere setleri, tavalar, yemek takımı, çatal bıçak kaşık seti, çay bardakları, günlük kullanım için su bardakları, servis tepsisi ve küçük ev aletleri çeyiz sandığına eklenebilir.
- Banyo ürünleri: Gelinin çeyiz sandığında bornoz takımı, misafir havlu setleri, banyo paspasları, sabunluk, banyo setleri yer alabilir.
- El işi: Özellikle geçmiş yıllarda çeyiz sandıklarının olmazsa olmazlarından biri de el işleriydi. İşlemeli havlular, seccadeler, tülbentler, yemeniler, masa örtüleri, danteller özellikle gelin tarafından yapıldığında sandıklara gururla eklenirdi.
Çeyiz sandıklarına olması gerektiği belirtilen bu eşyaların fazlası da bulunabilir. Kız tarafının alacağı diğer elektronik ev eşyaları, gelinin kıyafetleri, makyaj seti, mobilyalar da çeyiz sandığına dâhil kabul edilmektedir.
Çeyiz serme öncesinde, ev tutulduğunda gelin tarafının da erkek tarafının da tüm çeyiz eşyaları evlere taşınır ve ev oturmaya hazır hâle getirilir. Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi bu geleneğin temel amacı evlenecek çiftlerin ihtiyaçlarını gözlemlemek ve onlara yardımcı olmak amacıyla hediyelerini belirlemektir.
Bu nedenle beyaz eşyalardan küçük ev aletlerine, oturma gruplarından şifonyerlere, televizyon ve ütü gibi temel öneme sahip cihazlardan dekoratif objelere kadar tüm ev eşyaları çeyiz serme sırasında hazır edilebilir. Gelin sandığındaki taşınması kolay çeyizler, eve son dokunuşu sunar.
GIPHY App Key not set. Please check settings