içinde

Dinde Kavli Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Kavli Ne Demek

Daha önce kız isteme merasiminde bulundunuz mu? Eğer bulunduysanız muhakkak “Allah’ın emri peygamberin kavliyle, kızınızı oğlumuza istiyoruz.” söylemine aşinasınızdır. Kız isteme sırasında kurulan bu kalıp cümlenin bilinirliği, kız isteme merasimlerine daha önce katılmamış olanlar arasında da son derece yüksektir.

Kültürel ve dini ögelerin bir araya getirildiği bu geleneksel kız isteme cümlesi, herkesçe bilinse de ne anlama geldiği hakkında çeşitli soru işaretleri bulunur. Nitekim cümleyi duyanlar arasında “Kavli ne demek?” sorusu, en az cümlenin kendisi kadar popülerdir.

“Peygamberin kavli ne demek?” sorusunun yanıtına geçmeden önce “kavli” kelimesinin, kavil kelimesinin ek getirilmiş hâli olduğunu hatırlatmakta fayda olacak. Dolayısıyla anlamı bilinmesi gereken kelimenin aslı: kavil. Kavil Arapçadan dilimize geçen, söz ve sözleşme anlamına gelen bir kelimedir. 

“Kavli ne demek?” hakkında genel bir bilgi aktardık. Peki bu kelime “Peygamberin kavli” kalıbında ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Peygamberin Kavli Ne Demek?

“Peygamberin kavli” kalıbı “Peygamberin sözü, peygamberin anlaşması, peygamberin duası” anlamına gelir. İsteme sırasında “Allah’ın emri” ile kullanılan bu kalıp temelde bir temenniye işaret eder. “Allah’ın emri ve peygamberin kavli”; Allah’ın emrine uyulduğunu, peygamberin sözünün yerine getirildiğini ifade eder. İslam dinine göre evlenmek, nikah yapmak Allah’ın emridir. Bu eylemi doğrudan Hz. Muhammed’in kendisi de gerçekleştirmiştir.

Kız istemede kullanılan bu söz, istemenin en hayırlı temennilerle gerçekleştirildiği mesajını en güçlü şekilde iletir. 

Damat adayının babası ya da ailesindeki bir büyük tarafından, kahveler içilirken dile getirilen “Allah’ın emri peygamberin kavliyle, kızınızı oğlumuza istiyoruz.” cümlesi ile evlilik için rızanın, Allah’ın ve peygamberin rehberliği ve izni altında istendiği anlaşılır.

Bu isteğin Allah’ın ve peygamberin rehberliğinde iletilmesi hem hayırlı bir başlangıç temennisidir hem de kız tarafının bu isteğe olumlu yanıt vermesinin istendiği şeklinde yorumlanır. Evlilik kurumunun dini önemine atıfta bulunan bu sözle kız istemenin ciddiyeti de vurgulanmış olur.

Kavli Ne Demek?

Kavil; az önce de altını çizdiğimiz gibi söz, sözleşme ya da anlaşma anlamına gelen, Arapça kökenli bir kelimedir. Kavli ise kavil kelimesine iyelik eki almış hâlidir ve “Sözü, sözleşmesi ya da anlaşması” anlamına gelir. 

İki ve/veya daha fazla kişi arasında gerçekleştirilen ve tüm taraflarca karşılıklı olarak hemfikir kalınan bir durumu ifade eden kavil kelimesine konu olan sözleşme, sözlü ya da yazılı olabilir. Aynı zamanda bu sözleşme vaat niteliği de taşıyabilmektedir. 

Kız İsteme Sırasında “Peygamberin Kavli” Denmezse Ne Olur?

Kız isteme, geleneksel ve dini nitelik taşıyan bir merasimdir. İsteme sırasında söze “Allah’ın emri, peygamberin kavli ile” başlanması o evliliğin hayırlı olması için bir temenni olarak değerlendirilir. Evliliğin dini önemine vurgu yapan bu anlamlı kalıbın isteme sırasında kullanılmaması, geleneksel olarak yadırganabilir.

Aynı zamanda evliliğin erkek tarafınca onaylanmadığını ve erkek tarafının bu birliktelik için gönülsüz olduğunu düşündürtebilir. Bu söz olmadan gerçekleşen bir kız isteme töreni, gelin adayında ve gelin adayının ailesinde üzüntüye yol açabilir. 

İsteme sırasında bu sözün söylenmemesi, kız tarafının yadırgayabileceği bir durum olsa da kız isteme merasiminin geçerliliğini etkilemez. Diğer bir deyişle bahsi geçen kalıp kız isteme merasiminde dile getirilmese de isteme merasimi hukuken de dinen de geçerlidir.

Ne düşünüyorsun?

0 Puanlar
Upvote Downvote

ceyizify tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mutfak Çeyiz Listesi Nasıl Hazırlanır?

Mutfak Çeyiz Listesi Nasıl Hazırlanır?

Nişan Bohçasında Neler Olur?