Evlilik, insan yaşamının en önemli dönüm noktalarından biridir ve kendi gelenekleri ile birlikte gelir. İster düğün ister nikah organizasyonu olsun, evlenen çalışanlar evlilik izni olarak da adlandırılan düğün iznini almaya hak kazanırlar. “Evlilik izinleri kaç gün?” sorusunun yanıtları çalışanın hangi sektörde çalıştığına bağlı olarak değişmekle birlikte mazeret izni sınıflandırmasına giren bu izin türü hem 4857 sayılı İş Kanununda hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ücretli izin kapsamında değerlendirilmektedir. Günümüzde birçok iş yeri, iş sözleşmesinde evlilik izni ile ilgili özel düzenlemeler yapabilmektedir.
Evlilik İzni Nasıl Hesaplanır?
Evlilik izni, çalışanların kıdemine göre değişmez. “Evlilik izinleri kaç gün?” sorusunun yanıtı çalışanın özel sektörde mi kamu sektöründe mi çalıştığına göre değişir. Ek olarak özel sektör çalışanlarının iş sözleşmesinde özel bir düzenleme bulunup bulunmadığı da evlilik izni süresini değiştirebilir.
Genel bir bilgi vermemiz gerekirse;
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında evlilik izninin minimum 3 gün,
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında ise evlilik izninin 7 gün olarak belirlendiğini ifade edebiliriz.
Özel sektörde işçi statüsünde çalışanlar minimum 3 gün izin kullanma hakkında sahip olmakla birlikte bazı çalışanların iş sözleşmelerinde evlilik izni farklı sürede belirtilmiş olabilir.
Nitekim evlilik izninin 5 gün olarak belirlendiği iş sözleşmeleri oldukça yaygındır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken sözleşmelerde evlilik izninin 3 günden az olarak belirtilemeyeceği, 3 günlük evlilik izninin yasal bir hak olduğudur.
Peki evlilik izni alanlar ne zaman işe döner? İşte bu soruda iznin yasal olarak takvim günü üzerinden hesaplanacağının bilinmesi şarttır. Bir başka deyişle resmi tatillere denk gelen izinlere ek süre tanınmaz. Örneğin 22 Nisan 2024 tarihinde 3 günlük evlilik iznine çıkan bir çalışan 25 Nisan tarihinde işe geri döner, 23 Nisan tarihinin resmi tatil olması işe dönüş tarihini değiştirmez.
Düğün İzni ve Nikah İzni Aynı mı?
Evet. Düğün izni; nikah izni, evlilik izni ve mazeret izni gibi farklı isimlerle adlandırılabilir. Farklı isimlerle anılsa da temel özelliklerinde herhangi bir değişim meydana gelmez.
Mesleklere Göre Evlilik İzinleri!
Memurlarda Evlilik İzni Kaç Gün?
“Evlilik izinleri kaç gün?” sorusu memurlar arasında da sıklıkla gündeme gelir. Memurların evlilik izinleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. Bu kanun doğrultusunda evlenen memurlar 7 gün evlilik izni haklarını, kurum amirlerine tarihleri bildirerek kullanabilirler. Memurlar için evlilik izni süresi, işçi statüsündeki çalışanlara oranla daha fazla olsa da memurların izinleri de takvim günü üzerinden hesaplanmaktadır. Memurların evlilik iznini kullanacağı tarih ya nikah veya düğün tarihi itibarıyla başlar ya da nikah ve düğün tarihi farklıysa memurun talebi değerlendirilir. Kanunda evlilik izninin ne zaman başlayacağına dair kesin bir bilgi bulunmaz. Memurlarda evlilik izni ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli husus bu izne hem memurun kendisinin hem de çocuğunun evlenmesi durumunda hak kazanılacağıdır.
Özel Sektörde Evlilik İzni Kaç Gün?
Memurlardan farklı olarak özel sektör çalışanları 657 değil 4857 sayılı İş Kanununa tabidir. Yasal olarak bu kanuna tabi olarak çalışanlar minimum 3 günlük evlilik hakkına hak kazanırlar. Ancak, çalışan ve iş veren arasında yapılan iş sözleşmesi “İşçiler için evlilik izinleri kaç gün?” sorusunun yanıtını değiştirebilir. Bazı iş sözleşmelerinde evlilik izni 3 günden fazla belirtilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda işçilerin evlilik izinleri 3 günden az olmamak kaydıyla yeniden düzenlenebilir.
Öğretmenlerde Evlilik İzni Kaç Gün?
Öğretmenler için evlilik izinleri statülerine göre değişiklik gösterebilir. Devlet memuru statüsüne dâhil olan öğretmenler, kamuda çalışan diğer memurlar gibi 7 günlük izin hakkına sahiptir. Devlet memuru olmayan, özel sektörde çalışan öğretmenler ise yasal olarak en az 3 gün evlilik izni kullanabilirler. Bazı özel okullarda sözleşmeli öğretmenler için evlilik izin süreleri daha uzun olabilmektedir.
Evlilik İzni Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Evlilik İzni Nikahtan Kaç Gün Sonra Kullanılabilir?
Evlilik izninin nikahtan kaç gün sonra kullanılabileceği hakkında yasal olarak kesinleşmiş düzenlemeler bulunmamaktadır. Yine de uygulamanın standartlaştığını söylemek yanlış olmayacaktır. Kişinin nikah ve/veya düğün tarihi itibarıyla izne çıkması doğru kabul edilir. Nikah ve düğün tarihi farklı olduğunda ise iznini ne zaman kullanmak istediğini çalışan beyan eder. Evlilik iznini kullanmak tüm çalışanların yasalarca korunan haklarından biridir, bu nedenle memur istediği takdirde iznini kullanmasına engel olunamaz.
Evlilik İzni Ne Zaman Hak Edilir?
Evlilik izni yıllık izinle sıklıkla karıştırılıyor ancak bu izin mazeret izni statüsünde yer alıyor. Dolayısıyla “Evlilik izni için 1 yıl şart mı?” sorusuna “Hayır.” yanıtı verilebiliyor. Çalışan iş yerinde ya da kurumda ne kadar zamandır çalışıyor olursa olsun evlenmesi ve evlilik iznine başvurması hâlinde bu mazeret iznini kullanabilir.
Evlilik İzni İşveren Tarafından Kullandırılmazsa Ne Olur?
İşverenlerin evlilik iznini kullandırmama gibi bir hakları bulunmaz. Kişi işe yeni girmiş olsa dahi yasa ile kendine tanınmış düğün izni hakkını kullanabilir. İşveren izin vermemek konusunda direnirse çalışan haklı fesih sürecini başlatabilir, istifa edebilir ve varsa kıdem tazminatını da diğer haklarını da alarak iş yeri ile bağlantısını kesebilir.
Düğün İzni, Yıllık İzinden Düşer mi?
Hayır, düğün izninin ayırt edici özelliği mazeret izni statüsünde yer alması ve yıllık izinden düşmemesidir. Yalnızca evlenme ile elde edilen bu haktan yararlananlar, izindeyken maaşlarını almaya devam ederler.
Memurlar Evlilik İzni ile Yıllık İzni Birleştirebilirler mi?
Memurlara tanınan 7 günlük evlilik izni ile yıllık izinlerin birleştirilip birleştirilemeyeceği en çok merak edilen sorulardan biri olarak öne çıkıyor. Teknik olarak memurlar evlilik izni ile yıllık izni birleştirerek tatil süresini uzatabiliyor. Ancak bu iki izin türü arasındaki statü farklılıkları kesin olarak birleştirilebilmelerini engelliyor.
Evlilik izni tıpkı yıllık izin gibi memurlara tanınmış bir haktır. Evlilik izninde idarenin herhangi bir tasarrufu bulunmaz. Özetle idare memura evlilik izni istediği takdirde vermekle yükümlüdür. Yıllık izin planlaması ise idarenin tasarrufundadır. İdare işleyişin aksamayacağına karar verirse, memurun evlilik izni ile yıllık izni birleştirmesine onay verebilir.
Evlilik İzni Nasıl Alınır?
Evlilik izni çalışanlara yasa ile tanınan bir hak olmakla birlikte bu iznin kullanılabilmesi için işçilerin ve memurların gerekli belgeleri işverene, insan kaynakları departmanlarına ya da kurum amirlerine ibraz etmeleri gerekir. Evlilik izni alınabilmesi için nüfus cüzdan fotokopisi, nikah günü alındığını gösteren belge ve dilekçe yetkililere sunulmalıdır. Bazı iş yerlerinde sözlü beyan da evlilik izni almak için yeterli olabilir.
GIPHY App Key not set. Please check settings