içinde

Evde Söz Nasıl Yapılır? Tüm Detaylar 2024

Evliliğe giden yolda atılan ilk adım olarak değerlendirilen söz, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Genellikle kız isteme ile birlikte, nişan öncesi süreçte gerçekleştirilen söz organizasyonu ailelerin bir araya geldiği özel günlerden biridir.

Her zaman olduğu gibi söz organizasyonunun düzenleneceği yer de organizasyon kapsamında gerçekleştirilecek olanlar da farklılaşabilir. Üstelik geleneksel olarak kız isteme merasimi ile birleştirilse de son yıllarda söz, kız isteme ve nişan bir arada da yapılabilmektedir. Gerek ülkemizin farklı bölgelerinde farklı geleneklerin takip edilmesi gerekse çiftlerin değişen öncelikleri evlilik öncesi atılan adımları şekillendirebilmektedir.

Kız isteme ile birlikte söz organizasyonu yapılacaksa sözün evde düzenlenmesi yaygın bir seçimdir. Hâliyle evlenecek çiftler, özellikle gelin tarafı için “Evde söz nasıl yapılır?” sorusunun yanıtları önlem kazanmaktadır. 

Evde söz yapımı adımları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Söz, evde yapılacaksa kız tarafının evinde gerçekleştirilir.
  • Söz için kız ve erkek tarafları için uygun bir zaman dilimi belirlenir.
  • Kız tarafı söz için bir bütçe belirler ve bu doğrultuda hem ikramların hem de söz dekorasyonunun konsepti seçilir.
  • Söz nişana kıyasla her anlamda daha sade bir organizasyondur. Çok yakın akrabaların katılımıyla gerçekleştirilir ve hazırlıklar sırasında davetliler belirlenir. Bu esnada kız ve erkek tarafı önceliklerini birlikte kararlaştıracaktır.
  • Söz ve kız isteme merasimleri birlikte gerçekleştirilecekse gelin adayının söz elbisesi erkek, damat adayının takım elbisesi kız tarafınca satın alınır.
  • Söz için dekorların seçimi yapılır, siparişler verilir.
  • Söz günü yaklaştıkça sözde çalacak müziklerin listesi ve hazırlıkları yapılır.
  • Söz için ikramlar, ikramların türüne göre sözden bir ya da birkaç gün önce hazırlanabilir. Genel eğilim sözden bir gün önce hem ev temizliğinin hem de ikramların tamamlanması yönündedir.
  • Söz günü evin hazırlıkları yapılır, söz masası hazırlanır.
  • Gelin adayı kuaföre gider, hazırlıklarını tamamlar ve giyinir.
  • Erkek tarafı söz saatinde kız tarafının evine gelir. İsteme ile birleştirilen organizasyonlarda çiçek, çikolata ve hediyeler damadın ailesi tarafından getirilir.
  • Önce aileler arasında genel bir sohbet gerçekleşir. İdeal zamanda gelin adayı davetlilere kahve yapar. Kahve dağıtılırken aile büyüklerinden başlanması uygun olacaktır. 
  • Kahveler ikram edildikten sonra kız isteme konuşması yapılır, yüzükler takılır. 
  • Fotoğraf çekimi gerçekleşir ve ikramlar dağıtılır. 

Bazı yörelerde gelin ve damada söz bohçası hazırlanır. Söz bohçası hazırlıkları söz merasiminden önce tamamlanmalı ve merasim esnasında taraflara sunulmalıdır. Yazımızın ilerleyen kısımlarında söz bohçası ile ilgili detayları aktaracağız.

Söz Organizasyonu Nerede Yapılır?

Çiftlerin ve ailelerinin evlilik için ilk adımını temsil eden söz organizasyonunun nerede yapılacağı çiftlerin ve ailelerinin kararları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Genellikle söz evde yapılır ve evde yapılacaksa sıklıkla kız tarafının evinde gerçekleştirilir. Nişan ile kıyasla daha sade ve katılımcı sayısı az organize edilen sözün salonda yapılması nadir bir seçim olarak değerlendirilir. 

Söz Merasiminde Ne Giyilir?

Söz merasiminde gelin adayı ve damat adayı şık ve sade giyinir. Gelin adayının söz elbisesi krem, uçuk pembe, beyaz gibi açık ve pastel tonlarda olur. Elbette gelin adayının beğenileri bu noktada belirleyici olacaktır. Söz ile kız isteme eş zamanlı gerçekleştirilecekse daha özgür davranılabilir. Yine de söz ve kız isteme elbiseleri nişan elbiselerine kıyasla sakin ve sade çizgilere sahip olmalıdır. Kız isteme, söz ve nişan birlikte gerçekleştirileceğinde ise gelin adayları gösterişli parçalar arasından seçim yapabilirler. Damat adayı söz ve kız isteme merasiminde genellikle gelin adayının elbise tercihi ile uyumlu bir renkte takım elbise giyer. Saç ve sakal tıraşının yapılması gerekir, bu özel günde damatlardan özenli bir görünüm beklenir. Çiftlerin verdiği karar doğrultusunda değişebilse de gelin adayının kıyafetini erkek tarafı, damat adayının takım elbisesini ise kız tarafı alır.

Söz Yüzüklerini Kim Alır?

Evde söz nasıl yapılır? ile birlikte yanıtlanması gereken önemli sorulardan biri de söz yüzüklerini kimin alacağıdır. Söz merasimi, kız isteme ile birlikte gerçekleştirilecekse söz yüzükleri genellikle damat adayının ailesi tarafından alınır. Söz, isteme ve nişan bir arada yapılacağında ise yüzükler ailelerin ortak sorumluluğu hâline gelir. Bu noktada çiftlerin kararları belirleyicidir. Önemli olan düğün öncesi ve düğün sürecinde ailelere çok yüklenmemek, mutlu bir hayata mümkün olduğunca sorunsuz adım atmak olacaktır. 

Evde Söze Kimler Çağırılır?

Evde düzenlenen söz ve kız isteme törenleri için davetiye listesi dikkatle hazırlanmalıdır. Nişandan farklı olarak söz ve isteme merasimlerine genellikle çok yakın akrabalar ve damat ile gelin adayının çok yakın dostları davet edilir. Bu özel günde çok kalabalık tercih edilmeyebilir. Çiftlerin ve ailelerin davetli listeleri üzerinde birlikte karar vermesi en doğrusu olarak kabul edilir.

Evde Söz Masası Nasıl Hazırlanır?

Söz masası, bu anlamlı günün imzası niteliğini taşır. Zengin bir sofra, söz merasimlerinin olmazsa olmazlarındandır. Söz masası, söz konseptine göre dekore edilir ve ikramlarla donatılır. Hazırlanan ikramlar ailenin bütçesi ve çiftlerin tercihlerine göre değişebilir. Çoğunlukla çay servisi ile tüketilebilecek ikramlar tercih edilir. Farklı malzemeler ile hazırlanan kanepeler, börek çeşitleri, kek, yaprak sarması ve pasta söz masasında yer verilebilecek ikramlar arasında yer alır.

Söz Bohçasını Kim Hazırlar? Söz Bohçasında Neler Olur?

İsteme bohçası olarak da adlandırılabilen söz bohçası, nişan bohçası ile kıyaslandığında daha az eşya barındıran ancak ailelerin iyi niyetini temsil etmek bakımından önemli geleneklerden biri olarak kabul ediliyor. Damadın ailesi geline, gelinin ailesi damada ve hatta aileler birbirlerine söz bohçası hazırlayabiliyor. Söz bohçasının en önemli özelliklerinden biri sade olması, üstelik bu geleneğin artık eski popülerliğini yitirdiği de söylenebiliyor. 

Gelin söz bohçası içerisinde;

  • Gecelik seti,
  • Havlu,
  • Ayna ve tarak,
  • İç çamaşırı,
  • Makyaj ve parfüm seti,
  • Seccade ve tespih bulunabiliyor.

Damat söz bohçası içerisinde;

  • Çorap ve kemer,
  • Parfüm seti,
  • Takım elbise için mendiller,
  • İç çamaşırı,
  • Terlik,
  • Cüzdan,
  • Seccade ve tespih gibi ürünlere yer verilebiliyor.

Söz Bohçası Ne Zaman Verilir?

Söz bohçasının ne zaman takdim edileceği de sıklıkla merak ediliyor. Söz bohçası yaygın olarak isteme merasiminin ardından karşılıklı olarak takdim ediliyor. Söz bohçası hazırlanması günümüzde artık eskiyen gelenekler arasındaki yerini aldı, ancak bazı yörelerde önemini koruyor. Bu nedenle söz öncesi aileler görüştüğünde ya da aileler arasındaki iletişimi çiftler yürüttüğünde söz bohçası hakkındaki beklentilerin konuşulması tavsiye ediliyor.

Ne düşünüyorsun?

0 Puanlar
Upvote Downvote

ceyizify tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Düğün Davetiye Yazıları, Neler Yazılır?

İlişkinizin Mimarı Ne Sizce?