içinde

AğladımAğladım YorumsuzYorumsuz

Evlenmek için Ne Kadar Para Lazım 2024?

Evlenmek için Ne Kadar Para Lazım?
Evlenmek için Ne Kadar Para Lazım?

Evlilik için somut adım atmak üzere olan ya da hayalini gerçekleştirmek için doğru zamanı bekleyen birçok çift “Evlenmek için ne kadar para lazım?” sorusunun yanıtlarını arıyor. Son dönemde artan yaşam maliyetleri ve yükselen fiyatlar bu sorunun 2024 yılındaki yanıtlarını bir hayli değiştiriyor. 

Evlenmek için gereken en temel gereklilikler göz önünde bulundurulduğunda evlilik maliyeti şehirden şehre farklılaşabiliyor. Tabii çiftlerin hangi il ve ilçede yaşayacakları, eşyaları için hangi kalite standartlarını hedefledikleri, düğün yapıp yapmayacakları ve hatta planlanan düğünün konsepti, balayı organizasyonunun detayları, çeyiz eksiğinin olup olmadığı gibi birçok unsur 2024 evlilik maliyetleri üzerinde etkiye sahip.

Yine de maliyetlerin minimumda hesaplanması ve evlilik için gereken para hakkında genel söylemlerde bulunulması mümkün. Böylece evlilik bütçesi mümkün olduğunca doğru şekilde planlanabilir ve çiftler yeni hayatlarına adım atmak için gereken tutarlar hakkında bilgi sahibi olabilir. Bu yazımızda 2024 yılında evleneceklerin ortalama olarak ne kadar paraya ihtiyacı olduğu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Evlenme Masrafları Neler?

Evlilik, hayatınızın en özel anlarından biri ve bu özel günü planlarken pek çok detayla ilgilenmeniz gerekiyor. Sizler için evlenmek için nerelerde ne masraf çıkabileceğini bir araya getirdik.

  • Düğün Masrafları
  • Ev Kurma Masrafları
  • Balayı Harcamaları

Yukarıda belirttiğimiz 3 harcama kategorisi içerisinde harcamalarınızı gerçekleştirirsiniz. Bu harcamaların artmaması için plan ve programınızı iyi yapmalısınız. Şimdi sizinle adım adım bu kategorileri yakından inceleyelim.

Düğün Masrafları (2024)

Evlilik maliyetlerinde düğün masrafları önemli bir değişken olarak kabul ediliyor. Her çift düğün yapacak ya da yapmalı gibi söylemlerde bulunmak doğru değil. Yine de birçok çift için düğün merasimi hayali kurulan bir dönüm noktası olduğundan düğünlerin popülerliği devam ediyor. 2024 yılında en sade düğünler ortalama 50 bin TL’ye mal oluyor. Orta seviye düğünler ortalama 250 bin TL civarında olurken lüks düğünler için minimum 300 bin TL’nin gözden çıkarılması gerekiyor. 

Düğün masrafları kapsamında düğün mekanının tutulması, organizasyon şirketi ile anlaşılması, damat ve gelinliklerin satın alınması, fotoğraf çekimi hizmeti, nikah davetiyelerinin ve şekerlerinin hazırlanması, gelinlik aksesuarlarının alınması gibi birçok harcama kalemi düşünülebiliyor. Bu masraflar bir araya geldiğinde düğün harcamalarının en sade düğün organizasyonu için ortalama “75 bin – 100 bin TL” aralığında olduğu ifade edilebiliyor.  Düğün organizasyonunun kapsamı değiştikçe maliyetler de yükseliyor. 

Düğün masraflarını etkileyen tek unsur düğün merasiminin konsepti değil: Davetli sayısı, düğünün yapılacağı yerin fiyatlandırma politikası, düğünün hangi mevsimde yapılacağı, düğün organizasyonunun detayları gibi değişkenler 2024 yılı düğün masrafları üzerinde farklılığa yol açıyor. 

Düğün öncesi söz, nişan ve kına gibi organizasyonlar düzenlenecekse az önce belirtilen miktarlarda belirgin bir değişim meydana gelebilir. 2024 yılı için nişan harcamaları söz konusu olduğunda organizasyondan mekân kiralanmasına, nişan elbiselerinden hediyeliklere, tektaş yüzükten söz çikolatasına dek tüm masraflar için ortalama 100 bin TL ve üzerinde bir bütçeye ihtiyaç duyulabiliyor.

Her ne kadar düğün çiftler için unutulmaz bir gün olarak yıllar boyunca hatırlansa da artan maliyetler yalnızca nikah yapmayı tercih eden çiftlerin sayısını artırıyor. Yeni bir hayata sade bir nikahla başlamayı seçen çiftler düğün salonu masraflarından feragat edebiliyor. Düğün merasiminden vazgeçilmesi durumunda ortalama 200 – 300 bin TL harcama kalemi ortadan kalkıyor.

Ev Kurma Masrafları

Evlenecek çiftlerin ev kurma maliyetleri; oturulacak eve kira verilip verilmeyeceği, seçilen evin muhiti, evin özellikleri, çeyizin tam olup olmadığı gibi birçok unsur doğrultusunda farklılaşıyor.

Her ne kadar ev kurma masrafları çiftlerin tercihleri, beklentileri ve evlilik öncesinde yaptıkları hazırlıklara göre değişse de genel olarak temel ihtiyaçlar için harcanması öngörülen miktarlar şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Elektronik ev eşyaları için gerekli bütçe: 130 – 150 bin TL ve üzeri
  • Mobilyalar için gerekli bütçe: 50 – 100  bin TL ve üzeri
  • Beyaz eşyalar için gerekli bütçe: 50 bin TL ve üzeri
  • Mutfak eşyaları için gerekli bütçe: 10 bin TL ve üzeri
  • Yatak odası ve ev tekstili ürünleri için gerekli bütçe: 20 bin TL ve üzeri

Yukarıda belirtilen ürün gruplarının ortalama maliyetleri çiftlerin tercih ettikleri markalara, modellere, ürünlerin kalitesine göre değişebiliyor. Daha düşük ya da belirtilen miktarların çok üzerinde maliyetlerle karşılaşılması da mümkün. Kaliteli mutfak eşyaları için Arçelik, Beko, Vestel gibi markaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca çiftlerin yaşam standartları doğrultusunda farklı ihtiyaç kalemleri de ortaya çıkabiliyor. Çiftler planlanan düğün tarihlerinden önce hazırlıklara başlayarak maliyetleri minimize edebiliyor. 

Ev kurma masrafları kendi evine sahip olan veya ev kiralayacak çiftler için de değişiyor. Kiralardaki belirgin artış ev kurma masraflarına minimum 30 – 40 bin TL ek anlamına geliyor. Tutulan evin aylık kira bedeli, ev sahibinin istediği depozito miktarı, emlakçının talep ettiği ücret evlenecek çiftlerin yeni yuvaları için ayırmaları gereken bütçeyi değiştiriyor. 

Balayı Harcamaları

Düğünden sonra yeni yaşama huzurlu bir başlangıç yapmak isteyen çiftler için balayı tatili olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Balayı tatili maliyetleri balayı için belirlenen lokasyon, lokasyona nasıl ulaşılacağı, tatil süresi ve tatil boyunca konaklanacak işletmenin imkânları ile fiyatlandırma politikası doğrultusunda değişebiliyor. Örneğin yurt dışında balayı yapacak çiftler hem dünyayı keşfetmek hem de romantik bir tatil deneyimi yaşamak için balayı turlarını tercih edebilirler.

Yurt dışı balayı turları destinasyon doğrultusunda değişebilir. Yine de 2 – 3 günlük vizesiz turların kişi başı 10 bin TL civarında olduğu bilinmektedir. Yurt içi balayı tatil fiyatları da benzer tutarlardadır. Lüks tatil beklentisi durumunda belirtilen tutarların çok üzerine çıkılması gerekebilir.

2024 yılında eksiksiz bir düğün yapmak ve ev kurmak için gereken minimum bütçenin “500 – 750 bin TL” civarında olduğu ifade edilebilir. Bu masraflar ortalama değerler üzerinden hesaplanmıştır. 

Bugün size evlenmek için gerekli tüm detaylı harcamayı ve paralarını detaylarıyla ilettik. Sırf evlenirken bile bu kadar harcama yapılacağı için işin bir de çeyiz alışverişi kısmı bulunuyor. Fırsatların yer olduğu köşemizle indirimli çeyiz alışverişinizi rahat bir şekilde tamamlayabiliyorsunuz. Çeyiz alışverişinizde ihtiyaçlarınıza en uygun, kaliteli ve anlamlı ürünleri keşfetmek için oluşturduğumuz “çeyiz listesi” sayfasını ziyaret edin ve yeni başlangıcınıza en iyi şekilde hazırlanın!

Ne düşünüyorsun?

0 Puanlar
Upvote Downvote

ceyizify tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

En iyi Halı Markaları

En İyi Halı Markaları Neler?

En İyi Yemek Takımı Markaları

En İyi Yemek Takımı Markaları Neler?