içinde ,

Feng Shui Nedir?

Feng Shui Nedir
Feng Shui Nedir

Feng shui nedir merak ediyor musunuz? Feng shui, uzak doğunun antik bilgeliğinden süzülüp günümüze kadar ulaşan ve yaşam alanlarımızı daha huzurlu, sağlıklı ve uyumlu hale getirmeyi amaçlayan bir sanattır. Bu yazımızda, Feng Shui’nin temellerini keşfedecek ve bu eski öğretinin modern yaşamımızdaki yeri üzerine derinlemesine bir yolculuğa çıkacağız.

Feng Shui Kavramı Nedir?

Feng Shui kavramı, eski bir şiirden üretilmiştir. Çince rüzgâr anlamına gelen “Feng” ve su anlamına gelen “shui” kelimelerinden oluşur. Bu eski Çin öğretisi, bir ortamdaki alanın ve nesnelerin refah ve huzur getirecek şekilde, doğa ile uyum ve denge sağlanması için düzenlenmesine dayanır. Köklerini Taoizm’den alan ve günümüzde de popülerliğini sürdüren Feng Shui, yaşam alanlarında her şeyin içinde bulunan yaşam gücüne yani “chi”ye yer açmayı hedefler.

İnsan ve çevre arasında uyum yaratmak için uygulanan bu  disiplinde “chi”yi oluşturan yin ve yang arasında bir denge kurmak ve pozitif yaşam enerjisi akışını sürekli kılmak esastır. Çok eski zamanlarda pozitif chi akışının artırılması için eşyaların düzenlenmesi ile kişiler arasındaki ilişkilerin pozitife döneceği, yaşam alanlarına şans, refah ve mutluluk geleceğine inanılıyordu. Günümüzde de bu inancın bir devamı olarak Feng Shui’ye göre dekorasyon yapılması sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yazımızda “Feng Shui nedir?” ve “Feng Shui dekorasyonda nasıl kullanılır?” hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Feng Shui Nedir?

Feng Shui popülerleştikçe “feng shui nedir?” sorusunun yanıtları da daha fazla merak ediliyor. Dekorasyonda Feng Shui disiplini, yaşam alanlarında doğanın pozitif enerjisinin akışına izin vermek için düzenlemeler yapılmasına dayanıyor. “Rüzgârın ve suyun yolu” olarak da bilinen bu eski Çin öğretisi, tüm objelerin bir enerjisi olduğu fikrini kabul ediliyor. Tam olarak da bu nedenle yaşam alanlarındaki mobilyaların ve diğer eşyaların nasıl düzenlendiğinin, evinizde kendinizi nasıl hissedeceğinizi etkilediğini savunuyor.

Feng Shui felsefesini uygulayanlar birbirleriyle karşıt olsalar da birbirlerini tamamlayan enerjiler dengelendiğinde ilişkilerin, sağlığın, refahın, şansın artmasına yardımcı olan iyi yaşam enerjisine yer açıldığına inanıyor. Optimal oranda “chi” akışının sağlanması ve negatif enerjilerin engellenmesi adına birkaç temel prensibin bir araya getirilmesi gerekiyor.

Feng Shui’nin Temel İlkeleri Nelerdir?

Bagua Haritaları

Feng Shui felsefesinde enerjinin konumlandırılması için kullanılan, sekiz ayrı alandan oluşan haritalardır. Mekânların merkezinin da dâhil olduğu dört ara ve dört ana yönü gösteren bu haritalardaki her yön farklı bir elementi ve beklentiyi simgeler.

Chi Enerjisi

Taoizm, yaşam enerjisini oluşturan yin ve yang güçlerinin dengelenip evrenle uyum içerisinde yaşama fikrine dayanır. Yin ve yang enerjisi dengelendiğinde yaşam alanlarına pozitif yaşam enerjisi yani chi enerjisi akışı sağlanabilir.

5 Element

Feng Shui’ye göre ahşap, ateş, toprak, metal ve su yani beş doğal elementlerin ve bu elementleri temsil eden renklerin yaşam alanlarında nasıl kullanıldığı, bireylerin kendilerini nasıl hissettiklerini etkiler.

Yin ve Yang

Feng Shui, yin ve yang enerjilerini dengede tutarak mekânlara pozitif chi akışının sağlanmasını hedefler. Bu iki karşıt ancak birbirini tamamlayan enerji dengelendiğinde, mekânlardaki atmosfer iyileştirilebilir.

Feng Shui’nin bu temel ilkeleri, Feng Shui’ye göre dekorasyonun da bel kemiğini oluşturur. Siz de “Dekorasyonda Feng Shui nasıl kullanılır?” diyorsanız, işte detaylar.

Dekorasyonda Feng Shui Kullanımı

Feng Shui’ye göre evlerde pozitif yaşam enerjisinin akışını artırmak ve hayatın pozitif yöne gitmesini sağlamak için şu ipuçlarından yararlanmak mümkündür:

Dağınıklıktan Kurtulun

Evinizdeki eski, işlevini yitirmiş eşyaları atmakta tereddüt yaşıyorsanız ve Feng Shui’ye göre dekorasyon yapmakta kararlıysanız bu eşyalardan bir an önce kurtulmalısınız. Artık önemini kaybeden eşyalara, geçmiş dönemde size hizmet ettikleri için teşekkür etmeli ve onları bırakarak yerlerine pozitif enerjinin gelmesini sağlamalısınız. Feng Shui’ye göre İhtiyacınız kalmayan tüm eşyalar hayatınıza yeniliklerin gelmesini engelleyebilir, bu nedenle gardıroplarınızı da gözden geçirmeniz tavsiye edilir.

Doğal Işık ve Havalandırma Önemli

Feng Shui’ye göre iç mekânların daha fazla ferahlık ve özgürlükle buluşabilmesi için havalandırmanın iyi olması ve doğal ışıktan maksimum ölçüde yararlanılması gerekir. Evinizde doğal ışığın gücünü hissetmek atmosferi de değiştirecektir.

Yatak Odasında Yatağın Konumuna Dikkat

Yatak odalarında yatağın konumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Feng Shui öğretisine göre yatağın iki tarafının duvarla temas etmemesi önemli. Yatağın kapının tam karşısına ya da pencerenin önüne yerleştirilmemesi de benzer şekilde kritik. Yatağın sırt kısmı duvara dayanmalıdır ve yataktayken kapının görünmesi idealdir.

Pencereler ve Ev Temiz Olmalı

Feng Shui’ye göre dekorasyon, temizlik süreçlerinden tamamen ayrı düşünülemez. Bu eski öğretiye göre mümkün olduğunca sık temizlik yapılmalıdır. Dolapların içleri, koltuklar ve elbette pencereler temiz tutulmalıdır. Temizlik sırasında su kullanmak önemlidir. Feng Shui uygulayıcıları suyun negatif enerjiyi absorbe ettiğine inanır.

Tamire İhtiyacı Olan Eşyalar Tamir Edilmeli

Feng Shui öğretisine göre evini dekore etmek isteyenler her gün kullandıkları eşyaları gözden geçirmeli. Bu eşyalar arasında kırık ya da tamire ihtiyacı olanlar varsa onarılmaları gerekiyor. Kırık ya da tamir edilmeye ihtiyaç duyan eşyalar Feng Shui’ye göre acıyı ve başarısızlığı sembolize ettiğinden bu eşyaların onarılması ya da atılması gerekiyor. Dahası da var: Feng Shui öğretisi; eşyaların yatak altında saklanmamasına, kirli eşyaların kullanılmasına, kırılmış ekipmanların tutulmasına, dolapların dağınık bırakılmasına son verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Evin Girişi Aydınlatılmalı

Feng Shui’ye göre evin girişi, enerjinin eve nasıl girdiğini temsil ediyor. Dolayısıyla nasıl dekore edildiği ve nasıl aydınlatıldığı son derece önemli. Yapılması gereken ilk şey evin girişindeki dağınıklığın giderilmesi ve temizlenmesi. Eve giriş çıkış noktasında birçok eşya kontrolsüz bir şekilde birikebildiği için alanın düzenli tutulması önem taşıyor. Evin kapısının silinmesinin, varsa kapı paspasının temizlenmesinin ihmal edilmemesi gerekiyor.

Kapıları Kapatmayın

Feng Shui öğretisine göre evin içindeki kapılar bireylerin sesini ve iletişimlerini sembolize ediyor. Kapıların açık bırakılması, hayata fırsatların davet edilmesi ile ilişkilendiriliyor. Önerilerden ilki evin içindeki kapıların en az 90 derecelik açıyla açık bırakılması. Kapının arkasında bulunan, kapının duvara dayanmasını engelleyen eşyaların kaldırılması da gerekiyor. Kapının arkasındaki eşyalar duvara yaslanmasını engelliyorsa bir tıkanıklık meydana gelebiliyor. Diğer bir deyişle hayattaki fırsatlar ve iyi enerji tamamen sizinle buluşamıyor. Kapıların doğru şekilde çalışması da benzer öneme sahip. Kapıların rahatça açılıp kapanıyor olması bekleniyor.

Evdeki Engelleri Kaldırın

Gün içerisinde evde dolaşırken takip ettiğiniz yolda büyük eşya engellerinin bulunması, Feng Shui’ye göre uygun değil. Evinizde karşınıza engel çıktığında buna alışmanız ve engellere karşı duyarsızlaşmanız mümkün. Ek olarak bu engeller evdeki kötü enerjinin artmasına da neden olabiliyor. Engel kavramı, geniş kapsamlı olarak düşünülebilir. Örneğin ev dekorasyonunda geçiş alanında bulunan büyük bir eşya da dolapta uymayan kıyafetlerin bulunması da iyi aydınlatmayan bir armatür de engel sınıflandırmasına dâhil olabiliyor.

Bugün sizlere feng shui nedir, evde feng shui nasıl uygulanır sorularının cevaplarını paylaştık. Adım adım hazırladığımız feng shui bilgilerini evinizde uygulamayı unutmayın. Ayrıca feng shui için yararlanabileceğiniz ev eşyalarını ‘buraya‘ tıklayarak inceleyebilirsiniz!

Çeyizify olarak, yeni evlenecek & evlilik hazırlığı yapan tüm herkesin rahatlıkla çeyizini hazırlaması için bir sistem geliştirdik. Hemen aşağıdaki butona tıklayarak sıfırdan çeyiz listesi oluşturabilirsiniz!

Ne düşünüyorsun?

0 Puanlar
Upvote Downvote

ceyizify tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kahve Köşesi Fikirleri Nelerdir

Evinizde Kahve Köşesi Fikirleri

Gel Bakalım, İlişkinin Tadın Da Eksik Bir Şey Mi Var?