içinde

Havlular Hangi Programda Yıkanır?

Havlular Hangi Programda Yıkanır
Havlular Hangi Programda Yıkanır

Çoğunlukla banyolarda ve mutfaklarda olsa da el yıkama, banyo yapma gibi eylemler sonrasında havlulara ihtiyaç duyuluyor. Ancak özenle seçtiğimiz havlular birkaç yıkamadan sonra tüm yumuşaklığını yitirebiliyor. Havlu bakımında sıklıkla yapılan yanlışların bir sonucu olarak ömürleri kısalan havlular, ideal oranda hijyen de sağlayamayabiliyor.

Günün her anı kullandığımız havlular, hijyen beklentimizin devamlılığı için en doğru sıklıkta ve programda temizlenmesi gereken eşyalar arasında yer alıyor. Herhangi bir hijyen sorunu yaşanmaması adına havluların ideal sıcaklıkta yıkanması gerekiyor. Üretildikleri materyal önemli bir değişken olsa da genel olarak havluların 60 derecede yıkanması gerektiği kabul ediliyor. 60 derece sıcaklıkta bakteriler ve mikroplar büyük oranda hayatta kalamadığından havlular tekrar kullanıldığında hijyenik bir deneyim yaşanabiliyor.

“Havlular kaç derecede yıkanır?” sorusu gibi “Havlular hangi programda yıkanır?” sorusunun yanıtları da bu eşyaların imal edildikleri materyaller doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. 60 derece genel olarak önerilen sıcaklık, yine de hassas materyallerden üretilen havlular bu sıcaklıkta yıkandığında zarar görebiliyor. Materyalin hassasiyeti arttıkça yıkama sıcaklığının düşürülmesi bu noktada oldukça önemli. Nitekim 30 ve 40 gibi düşük derecelerde sıcaklıkta yıkanması gereken havlular da bulunuyor.

Havluların doğru sıcaklıkta yıkanması kullanım ömürlerinin artması ve yumuşaklıklarının korunması bakımından oldukça önemli. Cilt ile doğrudan temas eden havlular sertleştiğinde konfor beklentisini karşılayamıyor. Üstelik çok hassas cilde sahip olunduğunda dokusu sertleşen havlular ciltte tahrişe yol açabiliyor.

Havluların ideal sıcaklıkta yıkanması önemli ancak dikkat edilmesi gereken farklı unsurlar da var. Örneğin havluları yıkarken ekstra beyazlatıcı kullanımı önerilmiyor. Bu gibi bir durumda havluların renkleri solabiliyor. Dolayısıyla beyaz havlular ile renkli havluların ayrı ayrı yıkanması önem taşıyor.

Havlular Hangi Programda Yıkanmalı?

Havluların yıkanma sıcaklıkları kadar hangi programda yıkandıkları da kullanım süreleri üzerinde etkiye sahip. Temel olarak, az önce belirtildiği gibi havluların üretildiği materyallerin özellikleri yıkama programı seçimi sırasında da yol gösterici oluyor. Örneğin tercihini nefes alabilen dokuya sahip pamuk havlulardan yana yapanlar pamuklu kıyafetler için özel olarak tasarlanan yıkama programlarını tercih edebiliyor. Pamuktan üretilmeyen, keten gibi daha hassas materyallerden üretilen havlular söz konusu olduğunda ise hassas yıkama programlarının seçilmesi öneriliyor.

Havluların etiketlerinde ürünlerin hangi programda ve kaç derecede yıkanması gerektiği bilgisi net bir şekilde yazılıyor. Dolayısıyla havluların yıkanma sıcaklığı ya da havlular için en ideal program belirlenmesi aşamasında kullanma talimatlarında yazan bilgilerin takip edilmesi yeterli oluyor.

Doğru sıcaklıkta ve programda yıkanan havlular uzun yıllar boyunca hem rengini hem de yumuşaklığını koruyabiliyor. Ek olarak dikkat edilmesi gereken ise kullanılan yumuşatıcı miktarı. Yıkanan eşyalar mis gibi koksun ve yumuşacık olsun diye yumuşatıcı kullanılması mümkün. Yumuşatıcılara alternatif olarak beyaz sirke, lavanta yağı kullanıldığında sertleşen havlularda yumuşama elde edilebiliyor. Yumuşatıcı miktarını doğru ayarlamak ise kritik. Aşırı yumuşatıcı kullanmak havluların emicilik kapasitesini düşürebiliyor. Kaliteli havlu markalarından biri olan Madame Coco’nun güncel havlularını incelemek için buraya tıklayın.

Havlu Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüzümüze, ellerimize, saçlarımıza ve genel olarak cildimize temas eden havluların yumuşak ve hijyenik kalması için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekiyor. Havlu bakımında dikkat etmeniz gerekenleri sizler için listeledik! Hemen inceleyelim.

  • Havluların yumuşak tutulması için yumuşatıcı kullanımı doğru bir tercihtir. Ancak aşırı yumuşatıcı kullanılmamalıdır, bu durumda havlular sertleşebilir.
  • Havlular yıkanırken beyaz ve renkli olanlar ayrılmalıdır. Beyaz havlularda zaman zaman beyazlatıcı kullanılabilir, renkli havluları yıkarken beyazlatıcı kullanmak renkte solmaya neden olabilir.
  • Aşırı deterjan kullanımı da doğru bir tercih değildir. Aşırı deterjan kullanmak havluların dokusuna zarar verebilir.
  • Havluların yıkanma sıklığı doğru ayarlanmalıdır. Havlular yaklaşık 3- 5 kullanımda bir yıkanmalıdır. Her kullanımda yıkandıklarında daha hızlı yıprandıkları söylenebilir.
  • Havluların yıkanması esnasında etiketlerindeki talimatlara uyulması son derece önemlidir. Havluların üretildikleri materyaller doğrultusunda bu etiketlerdeki yönergeler özelleşir ve havluların kullanım süreleri artırılabilir.
  • Havlular yıkanırken çamaşır makinesi tıka basa doldurulmamalıdır. Çok fazla yıkanacak çamaşır olduğunda havlular doğru şekilde temizlenmeyebilir. Bu durum hijyen beklentisinin karşılanmaması ile sonuçlanabilir.
  • Havlular yıkanırken çok yüksek devirde sıkma opsiyonlarının tercih edilmemesi gerekir. Su emiciliği yüksek olan liflerin zarar görmemesi adına sıkma sırasında havluların çok zarar görmemesi önemlidir.

Havluların Ömrünü Kısaltan Yanlışlar Neler?

Satın aldığınız havluları daha uzun süre ve daha konforlu bir şekilde kullanmak isterseniz kaçınmanız gereken yanlışları sizler için bir araya getirdik. Hep beraber bu yanlışları inceleyelim.

  • Havluların materyaline bakılmaksızın çok yüksek sıcaklıklarda yıkanması ömürlerini kısaltabilir.
  • Havlular mümkün olduğunca doğal hava sirkülasyonunda kurutulmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda kurutulduklarında dokuları zarar görebilir.
  • Yumuşatıcıların aşırı kullanımı, havluların emicilik özelliğini azaltabilir ve liflerinin zamanla sertleşmesine sebep olabilir. Bu gibi bir durumda havlular yumuşaklıklarını yitirebilir.
  • Havlular çok sık yıkandıklarında sertleşebilir, hedeflenen konforu sunmayabilir.
  • Havluların etiketlerinde yazan kullanma talimatlarına uyum sağlanmaması havluların zarar görmesi ile sonuçlanabilir.

Çeyizify güvencesiyle indirimli olarak havlu setleri satın almak için buraya tıklayın!

Siz de satın aldığınız havluları daha uzun süre kullanmak için havlu yıkarken yapılan yanlışlardan uzak durabilirsiniz. Böylelikle havlularınızı hem daha uzun süre en yumuşak formlarıyla kullanabilir hem de hijyen gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Havlularınızın bakımını yaparak ve en doğru şekilde yıkanmasını sağlayarak renklerini de koruyabilirsiniz. Ellerinizi her kuruladığınızda, banyodan her çıktığınızda yumuşacık bir temas için yazımızdaki yönergeleri takip etmeniz yeterli.

Fırsatların yer olduğu köşemizle indirimli havluları rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Çeyiz alışverişinizde ihtiyaçlarınıza en uygun, kaliteli ve anlamlı ürünleri keşfetmek için oluşturduğumuz “çeyiz listesi” sayfasını ziyaret edin ve yeni başlangıcınıza en iyi şekilde hazırlanın!

Ne düşünüyorsun?

2 Puanlar
Upvote Downvote

ceyizify tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Partneriniz Ne Kadar Yanınızda?

Mahremiyet ve Gizlilik: İlişkinizde Ne Kadar Şeffafsınız?