Evlilik yolunda ciddi bir niyet beyanı olarak değerlendirilen, çiftlerin birbirlerine olan sevgilerini ve bağlılıklarını simgeleyen nişan törenleri farklı yörelerde, kültürlerde ve toplumlarda farklı konseptlerde gerçekleştirilebilir. Yine de özünde çiftlerin birbirlerine olan bağlılıklarını temsil eder ve Türk Medeni Kanununa göre hukuki bir işlem olarak kabul edilir. Çiftlerin karşılıklı olarak evlenme vaadinde bulundukları bu özel süreç aileler için de son derece anlamlıdır. Ailelerin kaynaştığı ve hem geline hem de damada jestlerini sundukları bu özel tören yıllarca akıllarda kalır.
Evlilik hazırlıklarının başlangıç noktası olarak kabul edilen nişan, çiftlerin ve ailelerinin en heyecanlı oldukları dönemlerden biri hâline gelir. Nişanı kim yapacak? Nişan nerede yapılacak? Nişanda ne takılır? Nişan bohçası nasıl hazırlanır? gibi birçok sorunun gündemin zirvesine yerleştiği nişan öncesi dönemde alınması gereken çeşitli kararlar ve atılması gereken önemli adımlar olduğu aşikardır.
Düğünden farklı olarak nişan, genel anlamda kız tarafının sorumluluğundaki bir süreç olarak düşünülür. Kız isteme merasimi tamamlandıktan sonra evliliğe uzanan sürecin en önemli aşaması olarak değerlendirilen ve kültürümüzde de son derece önemli bir yere sahip olan nişan töreninin her bir aşamasının hassasiyetle planlanması gerekir. Nişanın nerede yapılacağına bağlı olarak kız tarafı salonun tutulması ve/veya evin hazırlanmasından nişan organizasyonunun masraflarına kadar çeşitli süreçlerde büyük rol oynar.
Nişana yüklenen anlam, salt bir organizasyona indirgenemez. Organizasyon esnasında kız ve erkek tarafına yüklenen ve gelenekselleşmiş çeşitli sorumluluklar olduğu bilinir. Nitekim, “Nişanda ne takılır?” konusunda her iki tarafın da bilgi sahibi olması beklenir. Günümüzde birçok ilde, yörede ve kültürde takı takma ritüelleri eski önemini yitirmekle birlikte bazı aileler için hassasiyetini korumaktadır. Bu yazımızda nişanda ne takılır? sorusunun hem kız hem de erkek tarafını ilgilendiren yanıtlarını bulabilirsiniz.
Nişanda Kızın Ailesi Takı Takar mı?
Az önce de belirttiğimiz gibi nişan organizasyonu kültürel olarak kız tarafının sorumluluğundadır. Kız tarafı nişan masraflarını karşılamakla birlikte nişanda damada takı takılmasının gerekip gerekmediği hakkında çeşitli görüşlerle karşılaşabilir. Bu nedenle “Nişanda kız tarafı damada ne takar?” merak edilen konular arasında yer alır.
Nişanda kız tarafının damada herhangi bir takı takmasına gerek yoktur. Ancak ailenin takı takmayı tercih etmesi durumunda damada şık bir saat alınabilir ya da çiftlere destek olmak amacıyla damada da altın takılabilir. Genellikle saat ya da damat için seçilen takı bohça hazırlığı esnasında alınır, ancak bohça ile verilmez ve nişan töreninde herkesin huzurunda damada takdim edilir. Damat için saat seçimi sırasında özenli davranılması gerekir. Seçilen saat mümkünse klasik tarza sahip, mekanik bir model olmalıdır. Yalnızca nişan gününe özel olmayın, damadın uzun süre severek kullanılabileceği zevkine uygun bir saat seçilmesi hoş bir jest olacaktır. Nişan katılımcıları genellikle akraba olduklarından takı takmayı istemeleri hâlinde farklı alternatiflerinin olduğu bilinir. Bu noktada seçim kız tarafına kalmıştır.
Nişanda kızın ailesi kıza ne takar? hakkında da soru işaretleri bulunur. Nişanda kızın ailesinin kıza takacağı şık bir saat, bilezik ya da kolye hoş jestler olacaktır. Ancak kız ailesi kıza herhangi bir takı yapmazsa da kültürel anlamda bir sorun ya da yanlış anlaşılma oluşmayacaktır.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Takar?
Nişanı kız tarafı yaptığından erkek tarafı için “Nişanda ne takılır?” konusu son derece önemlidir. Öncelikle bilinmesi gereken nişanda ne takılacağı bölgeden bölgeye, kültürden kültüre, aileden aileye değişebilir. Dolayısıyla içeriğimizde sunduğumuz bilgiler mutlak kesinlikte olmayacak, ailelerin maddi durumları ve karşılıklı olarak beklentileri “Nişanda ne takılır?” sorusuna verilecek yanıtları şekillendirecektir.
Genel olarak erkek tarafının nişanda gelin adayına kolye ve küpeden oluşan bir set takması yaygın tercihlerdendir. Aynı şekilde damadın akrabalarının geline bilezik takması da mümkündür. Yine ailelerin ekonomik durumlarına bağlı olarak erkek tarafı damada da bütçelerine göre takı takabilir.
Söz ve Nişanda Ne Takılır?
Ülkemizde bazı yörelerde söz ve nişan ayrı ayrı yapılırken bazı yörelerde tek bir buluşmada hem söz hem de nişan tamamlanabiliyor. Nişan merasimlerine katılacak kişi sayısı göz önünde bulundurularak nişan törenleri otellerde veya düğün salonlarında yapılabiliyor. Katılımcı sayısı arttığında da takı merasimi kaçınılmaz hâle gelebiliyor.
Söz ve nişan eş zamanlı gerçekleştirileceğinde yüzüklerin takılmasının ardından erkek tarafı gelin adayına kolye ve küpeden oluşan bir set başta olmak üzere 2-3 bilezik takabiliyor. Elbette takıların sayısı hem katılımcılar hem de ailelerin maddi durumları doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. Kız tarafı da nişan töreninin masraflarını üstlenmekle birlikte söz ve nişan töreninde damada beğenileri doğrultusunda şık bir saat hediye edebiliyor.
Nişana Katılanlar Gelin ve Damada Takı Takar mı?
Göreceli olarak geçmiş dönemde nişan merasimleri çiftlerin çok yakın akrabalarının katılımıyla kız tarafının evinde gerçekleştiriliyordu. Son yıllarda ise bu gelenek değişmeye, nişan törenleri özel olarak tutulmuş salonlara veya otellere taşınmaya başladı. Nişanın organize edildiği alan büyüdükçe, nişan davetlilerinin sayısı da ister istemez çoğaldı. Nişan seremonileri de düğün organizasyonlarını aratmadığından takı merasimlerinin düzenlenme sıklığı belirgin ölçüde arttı.
Normal şartlarda nişana katılanların geline de damada da takı takması gerekmiyor. Fakat takı takmak isteyenlerin bu isteklerini yerine getirmelerinde de bir sakınca bulunmuyor. Katılımcılar için “Nişanda ne takılır?” sorusuna verilebilecek birçok yanıt var. Damat ve/veya geline yakınlık derecelerine de bağlı olarak çeyrek altın, yarım altın, tam altın, bilezik, künye ve hatta para takılabilmesi mümkün olabiliyor. Miktar ise her zaman olduğu gibi kesin bir şekilde dile getirilemiyor. Ailelerin birbirine jest yapmak için sıraya girdiği nişan törenlerinde herkes kendi bütçesine uygun bir hediyeyi evlenecek çiftlere sunabiliyor.
Nişanda Yüzüklerini Kim Alır?
Kültürümüzde nişan masrafları kız tarafınca, düğün masrafları ise erkek tarafınca karşılanır. Bu söylem hem kabul gören hem de günümüzde de uygulanan yöntem olma niteliği taşır. Peki yüzükleri almak kimin sorumluluğundadır? İşte bu soru, nişan öncesinde çiftlerin netleştirmek istediği konulardandır.
Kültürümüzde damadın nişan yüzüğünü kız tarafı, gelin adayının nişan yüzüğünü ise damat tarafı alır. Böylece yapılması gereken masraflar her iki tarafın katılımıyla bölüşülür. Fakat günümüzde bu ve benzeri gelenekler büyük ölçüde terk edilmiştir. Artık evlenmeyi düşünen ve nişan hazırlıkları yapan çiftler kendi yüzüklerini kendileri alırlar. Bu şekilde ailelerin üzerindeki yük azalır ve çiftler kendi istekleri doğrultusunda özgürce alışveriş yapabilirler. Gelinin ve damadın eş zamanlı çalıştığı durumlar dışında da farklı yöntemlere başvurulması mümkündür. Ailelerin ekonomik durumları “Nişanda ne takılır?”, “Nişan yüzüklerini kim alır?” ve hatta “Nişanı hangi taraf yapar?” gibi soruların yanıtlarını da değiştirebilir.
Nişan süreci, evlilik öncesinde çiftlerin olduğu kadar ailelerin de tanıştığı bir dönemdir. Takıların seçilmesinden bohçaların hazırlanmasına, nişan organizasyonun yapılmasından davetli listesinin oluşturulmasına dek birçok adımda ailelerin ortak hareket etmesi ideal olandır. Elbette çiftlerin varsa özel taleplerinin de değerlendirilmesi gerekir. Artık evlenme çağındaki birçok kişi geçmişten bugüne gelen geleneklerin ötesine geçmeyi amaçlamakta, adımlarını da bu doğrultuda atmaktadır.
GIPHY App Key not set. Please check settings